연구소 활동

월간세미나

2023년도 대학원생 세미나 요약

  • 조회수 314
  • 작성자 한국영양연구소
  • 작성일 23.12.21


날자

장소

발표자

주제

2023.01.11.

한림대학교

8111호실

정현모

(식품영양학과 박사과정생)

1. Curcumin-amylopectincluster (CCM-APC) 복합체의 생산 및 활용
 2. Alpha-amylase (ALAMY_8) 학회 참석 후기; megalosaccharide, double encapsulation

2023.02.09

한림대학교

8101호실

강성모

(식품영양학과 석사과정생)

solvent extraction optimisation and validation of the HPLC-DAD method for quantification of 5-hydroxyindolin-2-one in Protaetia brevitarsis seulensis larvae extracts

WU ZHAOYANG

(식품영양학과 석사과정생)

Screening and evaluation of antioxidants in polyphenol mixtures by a novel AAPH offline HPLC method and its application

2023.03.09.

한림대학교

8111호실

이예지

(식품영양학과 석사과정생)

유산균 균주에 따른 체지방감소 동물 시험에 관한 연구

2023.04.06.

한림대학교

8111호실

Saba Noreen

(식품영양학과 박사과정생)

In vitro antioxidant activity DPPH and Acetylcholinesterase inhibitor from the leaves extracts of medicinal plant

김은경

(식품영양학과 석사과정생)

비알코올성지방간질환에 대한 베타카로틴의 효과

2023.05.11

한림대학교

8109호실

김민영

(생명과학과

석사과정생)

Optimization of mouse model experiments for development of functional verification platform technology

이진재

(생명과학과

박사수료생)

두피 마이크로바이옴 분석기반 탈모 피부 생태계 연구

2023.06.08.

한림대학교

8111호실

장은진

(식품영양학과 석사과정생)

-어린이 기호식품 품질인증 기준 등의 합리적 개선을 위한 연구

-어린이의 먹방 시청 여부가 영양지수(NQ-A)와 실제 식품 섭취의 상관성

최예림

(식품영양학과 석사과정생)

자외선에 따른 피부환경 상호작용에 의한 피부노화 가속화

2023.07.06.

한림대학교

8111호실

조재원

(생명과학과

석사과정생)

The influence of microbiome in adenoid and gut on otitis media with effusion

박준영

(생명과학과

석사과정생)

Eye Microbiome Reduces the Severity of the Dry Eye by Inhibiting the Microbiome, Implicated in the Inflammatory Response

2023.08.10.

한림대학교

8111호실

고은지

(식품영양학과 석사과정생)

대학생의 먹거리 이해력 향상을 위한 캠퍼스중심 먹거리 이해력 프로그램 효과평가

심지원

(식품영양학과 석사과정생)

A 12-week nutrition and Physical activity program improves toe grip strength among elderly daycare center user in Korea: A cluster randomized controlled trial

2023.09.07.

한림대학교

8111호실

조희수

(식품영양학과 석사과정생)

과일 유래 protease 및 유산균 쌀뜨물 발효액을 이용한 냉동육 연육제 개발

백진웅

(식품영양학과 석사과정생)

Exploration of materials to improve dumpling skin properties

2023.10.16.

한림대학교

8111호실

강해나

(식품영양학과 석사과정생)

Enhancement of low solubility of piceatannol using encapsulation with cycloamylose produced by CGTase

안소은

(식품영양학과 석사과정생)

감초추출물의 근위축 보호효과

2023.11.13.

한림대학교

8522호실

유연진

(식품영양학과 석사과정생)

Enhancement of β-glycosidase activity in Bacteroides thetaiotaomicron for specific hydrolysis of isoflavone glycosides via mutagenesis

김민영

(식품영양학과 석사과정생)

잉여 떡가루를 이용한 제품에 활용할 새로운 소재 개발 (Product development using rice cake powder)